Moottoripyöräurheilu


Moottoripyöräurheilu on liki yhtä suosittua kuin autourheilu, ja lajeja löytyy useita erilaisia, kuten esimerkiksi suosittu ratamoottoripyöräily. Lisäksi löytyy muita haastavia lajeja, kuten suureen suosioon noussut speedway, trial, motocross ja enduro.

Hieman erikoisempaa urheilua edustaa moottoripyöräsuunnistus ja kuten autoilla, myös moottoripyörillä harjoitetaan Drag Racing -kilpailua. Jäärata-ajo on myös suosittu laji niin harrastajille kuin kilpailijoillekin.

Ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruuskilpailuja alettiin järjestää vuonna 1949 ja sarja sisältää MotoGP:n Moto3- ja Moto2- sekä MotoGP-luokat. Suomalainen Mika Kallio ajaa Moto 2-luokassa.

Moottoripyöräurheilun huiput

Moottoripyöräurheilusta löytyy useita kirkkaita tähtiä, kuten esimerkiksi italialainen Giacomo Agostini, joka vaikutti suuresti 1960–1970-luvuilla. Hän on kaikkien aikojen menestynein moottoripyöräilijä, sillä hän vei muun muassa kotiin 15 MM-voittoa ja Mansaaren TT-ajot (vuosittaiset kilpailut) hän voitti yhteensä 12 kertaa.

MotoGP:tä ajava Valentino Rossi on yksi tämän hetken kuumia nimiä, ja hän on kahminut itselleen jopa 10 maailmanmestaruutta. Alan lehdessä kerrotaan, että Rossi päättäisi upean uransa kauden 2016 jälkeen.

Mike Hailwoodin muistavat monet varmasti lempinimestä “Mike the Bike”. Mike Hailwood voitti kaiken kaikkiaan 9 maailmanmestaruutta. Hän nappasi 500-kuutioisissa 4 mestaruutta, sekä kaksi kappaletta 350-kuutioissa ja kolme mestaruutta 250-kuutioisissa. Mike Hailwood kokeili uraa myös F1-kuljettajana, mutta ei onnistunut lyömään läpi samalla tavoin kuin moottoripyöräkuskina.

Suomalainen Jarno Saarinen voitti rata-ajon 250-kuutioisten maailmanmestaruuden vuonna 1972. Hän ehti urallaan ajaa monta voittoa ja menestyi kaudella 1972 loistavasti. Jarno Saarinen menehtyi Italian Monzan kilpailussa vuonna 1973, kun edellä ajava kilpailija menetti moottoripyöränsä hallinnan ja Saarinen ei ehtinyt väistää. Molemmat menehtyivät. Kerrotaan, että Jarno Saarinen on tehnyt suuren vaikutuksen moneen kilpapyöräilijään ja hänet muistetaan lempinimellä Paroni.

Moottoripyöräilijä Kenny Roberts oli amerikkalaisten ylpeys, sillä hän oli ensimmäinen amerikkalainen, joka voitti maailmanmestaruuden. Kenny Roberts aloitti amerikkalaisten voittoputken, joka jatkui aina 90-luvulle saakka.