Rallin maailmanmestaruuskilpailut


Suomi on edelleen autourheilun kärkimaita. Ennen rallia Pohjoismaissa ajettiin niin sanottuja maantiekisoja, Suomessa ensimmäinen virallinen autokilpailu ajettiin vuonna 1910 Viipurissa. Sen jälkeen Suomessa ajettiin pitkän matkan autokilpailuita sekä suunnistus- ja tarkkuusajoja.

maxresdefault (1)

Ensimmäinen kunnon rallikilpailu järjestettiin Jyväskylässä vuonna 1951 ja siitä alkoi Jyväskylän rallin aika, joka on pysynyt suosittuna kilpailuna myös kansainvälisillä areenoilla. Alussa kilpailu tunnettiin nimellä 1000 Lake Rally, sittemmin se muuttui Neste ralliksi ja sen jälkeen Neste Oil ralliksi. Kilpailu kuuluu nykyisin maan merkittävimpiin kesätapahtumiin erilaisine oheistoimintoineen.

Mutkat suoriksi suomalaisittain

Vuoden 2016 MM-ralli on nyt yli puolessa välissä, pistejohdossa on ranskalainen Sebastian Ogier, toisena on Volkswagenilla ajava Andreas Mikkelsen ja kolmatta sijaa pitää Hayden Patton. Suomalaisittain kisoissa on sujunut viime aikoina melko mallikkaasti, maailmanpisteissä neljättä sijaa pitävä Jari-Matti Latvala on tehnyt vakuuttavia suorituksia kuten vaikeissa olosuhteissa ajetussa Puolan kilpailussa heinäkuun alussa.

Jari-Matti on syntynyt rallimaailmaan, sillä hänen isänsä on entinen ralliautoilija ja rallin Suomen mestari. Jari-Matti tutustui autoihin ja rallikilpailuihin jo nuorena, hän onkin aloittanut kisauransa jo varhain myös kansainvälisillä areenoilla. Latvala on tunnettu aggressiivisena ja kylmäpäisenä kuljettajana, joka on tärkeä ominaisuus lajin parissa. Hän ajaa Volkswagenilla tallikaverinaan pistejohdossa oleva Sebastian Ogier.

Suosittu vedonlyöntikohde

Ralli kuuluu vedonlyöjien suosikkeihin. Muuttuvat sääolosuhteet, nopeasti vaihtuvat tilanteet rengasrikkojen ja ulosajojen saralla sekä jännittävä laji ovat omiaan tilanteen arviointiin panostamalla. Rallikausi kestää alkuvuodesta aina lokakuuhun asti joten vedonlyöntikohteita riittää pitkin vuotta.

Helpointa on seurata tilastoja vedonvälityssivustoilta, joita tarjoavat eri nettikasinot. Vedonlyöntitilastojen mukaan tilanne näyttää kertoimien mukaan samalta kuin tämän hetkinen tilastokärki, Sebastian Ogierin kohdalla tarjolla on pienin panos joten häntä pidetään vahvimpana voittajaehdokkaana.

MM-rallia on kuitenkin jäljellä vielä useampi kuukausi joten vauhdikkaassa lajissa tilanteet saattavat muuttua nopeasti. Suomessa ajettava Jyväskylän rallikilpailu on yksi vuoden odotetuimmista tapahtumista Suomessa. Tänä vuonna se ajetaan heinäkuun lopussa hieman uudenlaisella reitillä. Alkuvuosina Jyväskylän kilpailuista kirjoitettiin lehdissä sivukaupalla, mutta nykyisin tiedotus ja uutisointi ovat siirtyneet yhä enemmin internetiin.