Suositut lajit autourheilussa


Autourheilu on erittäin suosittu harrastus ja kilpalaji, joka ei jätä ketään moottoriurheilun ystävää kylmäksi. Autourheilu pitää sisällään mahtavia hetkiä, jotka säilyvät ikuisesti muistoissa, sillä kukapa voisi istua tyynesti paikallaan, kun juuri sinun suosikkisi saapuu maalisuoralle moottori ulvoen ja rapa roiskuen, ja ylittää maaliviivan ensimmäisenä!

Suomessa autourheilu on aina ollut lähellä sydäntä ja siihen on osasyynä se, että Suomesta löytyy esimerkiksi useita rallimestareita. Tunnetuimpiin autourheilulajeihin kuuluu ehdottomasti WRC, joka on lyhennys nimestä World Rally Championship. WRC on rallin MM-sarja ja yksi haastavimpia lajeja, joka vaatii sekä autolta, että kuskilta erinomaista kestävyyttä. Rallia ajetaan osakilpailuina eri puolilla maailmaa haastavilla alustoilla, joita ovat asvaltti, sora, lumi ja jää. MM-sarja alkoi tänä vuonna tammikuussa Monte Carlossa ja päättyy marraskuussa Walesin ralliin. Suomen ralli ajettiin heinä–elokuun vaihteessa perinteisesti Jyväskylässä ja voitto kammettiin Suomeen Latvalan suorastaan lentäessä maaliin ensimmäisenä. Tällä hetkellä ranskalainen Sebastien Ogier johtaa kokonaispisteissä Rallin 2015 MM-kilpailuja 182 pisteellä ja Latvala on toisena 93 pisteellä.

Suomesta löytyy runsaasti voitokkaita suomalaisia rallikuskeja, kuten esimerkiksi Markku Alén, Henri Toivonen, Juha Kankkunen, Ari Vatanen, Marcus Grönholm, sekä monta muuta.

Autourheilulajeja on paljon muitakin WRC:n lisäksi, kuten esimerkiksi suosittu Endurance, jossa koetellaan toden teolla kestävyyttä. Endurance on laji, jossa kilpaillaan radalla ja kyseessä on nimenomaan kestävyysajo, sillä kilpailu kestää kuusi tuntia joukkuekilpailussa. Todellinen koitos tapahtuu 24-tunnin kilpailussa, jossa otetaan mittaa autosta ja kuskista.

Off Road on taitolaji, jolla on aivan oma kannattajajoukkonsa. Off Road haastaa kovimmankin temppuilijan ajamaan kilpaa erityisillä maastoajoneuvoilla vaativassa maastossa, joka on etukäteen merkitty. Suomalaiset ovat olleet kovia tässä lajissa, ja viime vuonna suomalaiset voittivat Pohjoismaiden- ja Eurotrial-mestaruuden, Promodified–luokan. Lisäksi löytyy myös laji nimeltä Rallicross, jossa otetaan mittaa toisista kilpailijoista sopiviksi muunnetuilla autoilla. Autokrossi on rallicrossia edullisempi vaihtoehto ja rallicrossin sisääntuloluokka, jossa luokan autoa voi rakentaa lähes mistä autosta tahansa. Tässä vain muutamia esimerkkejä autourheilun monipuolisesta ja kiehtovasta maailmasta.